Choď na obsah Choď na menu
 


Jesenná prívlač na Revúcej

16. 2. 2009

Už sa blížil koniec septembra, keď som sa dohodol s mojim kamarátom Jurajom, že pôjdeme poskúšať chytiť nejaké dúháky na Revúcu. Všetko to bolo akési iné ako inokedy. Naše silóny boli tenulinké a nástrahy taktiež mali miniatúrne rozmery.

Keďže sme obaja prvoligový pretekári v love rýb prívlačou, bolo to vlastne také menšie trénovanie na nadchádzajúcu sezónu. Na začiatku rybačky sme sa dohodli, že si medzi sebou urobíme také mini preteky. Každá ryba bude bodovaná 1 bodom. Lipeň za 2. Začali sme chytať nad Sólom v pomaly tečúcej vode. Ja som si nadviazal osvedčený blinkrík Mepps 00 v zlatej farbe a Juraj skúšal strieborný, ktorý neskôr vymenil za Doradko .
 

„woblerík“ v akcii

 

     Prvých pár hodov bolo zerrových (samá nula). Až po cca 10 minútach mal Ďuri prvý kontakt. No našťastie pre mňa ho nepremenil. Takže skóre bolo stále 0:0!!! Presunuli sme sa potom kúsok vyššie a tam sa začali naozajstné preteky. Juraj menil nástrahy, no ja som nechal stále osvedčený blinker, ktorý som mal overený z pretekov v Želiezovciach, kde sa mi naň podarilo z ťažkého štandu vydolovať dva jalčeky. Prvý bod získal Ďuro. Oklamal potočáka asi 30 centimetrového.

 

Juraj 1:0 Blumo

 

     Z môjho pohľadu 0:1 čo ma nasrdilo a začal som sa viacej snažiť. Vyšiel som o kúsok vyššie a buch do palice. Záber cez brzdu a bol v ťahu. Pustil. No nič. Jurko zvyšuje skóre na 2:0. Potočiačik má niečo málo cez 20 cm. Potom sa mi podarilo znížiť na 1:2 potočiakom, ktorý ma riadne vytrápil. Ale podarilo sa. Mal okolo 30, ale na 10 silón to bol neuveriteľný adrenalín.

 

Uff konečne je tam...

 

     Pstruhom dúhovým 35 centimetrov dlhým sa mi podarilo zrovnať stav na 2:2. Bol pekne sfarbený a tučný. Ďalšie zábery prichádzali sporadicky, a to preto, že naše nástrahy atakovali aj rybky do 10 cenťákov. Všetky sme opatrne púšťali a skóre narastalo. Zrazu bolo 4:4. Už sa začínalo zvečerievať keď sa mi podarilo prekabátiť ďalšieho dúháka. Mal niečo cez tridsať a zasa skočil na mini blinker.

 

Aké jednoduché! Když to umíš je to pak hračka...

 

     Ďuriho určite hrýzli tie dva dúháky, ktorými som zrovnal skóre a tak zaútočil na vedenie v tejto našej mini súťaži. A čuduj sa svete aj jemu sa podarilo dúhovca okabátiť. Tak ho lanáril          na medenú rotačku až mu na ňu skočil. Pekne ho zdolal priamo spod splavu pri Jánošíkovi.

 

Ďuri a jeho dúhák spod perejí

 

     Bolo 5:4 pre môjho konkurenta, keď som sa konečne rozhodol vymeniť rotačku za woblera. Mal som ho neodskúšaného, ale z predchádzajúcich sezón som vedel, že mal naň úspechy môj kamoš Stanko. Tak som ho naviazal a bác. Prvý potočák. Druhý a tretí. A to všetko behom 5 minút. A hneď bolo 7:5 pre mňa. Júúúj to je bomba, takto parádne si zachytať. Proste krása.

 

Pstrúžik s roztrhnutou papuľkou

 

     Ale Ďuri opäť dokázal, že vie zabojovať. Lipník asi 25 cm zrovnal skóre na 7:7. Skočil mu na malilinkú rotačku. I keď musím povedať, že aj ja som mal pár záberov, ale nič som nepremenil.

 

Pekný lipník na rotačku

 

     Už sa blížilo 7 hodín večer, tak sme sa každý snažili ako sme vedeli. Obidvom sa nám podarilo chytiť po 2 mini pstrúžikoch a tým sme našu súťaž ukončili. Skončila remízou a myslím si, že spravodlivou.

 

Plávaj bodkáčik!

 

     Bol to prekrásny večer plný prekvapení, či už v dúhákoch, krásne sfarbených potočákoch, ale aj v lipníkovi. A samozrejme aj v Revúcej. Je to prekrásny revír, ktorý v budúcnosti prinesie rybárom (dúfam, že i nám, však Ďuri) ešte veľa pekných zážitkov a prekvapení. A aby som nezabudol: Ďakujem Revúca. Petrov Zdar!

 

Rozlúčkové foto so pstruhovou sezónou

 

Za CST Blumo