Choď na obsah Choď na menu
 


Preteky s Jurkom III.

1. 9. 2009

Ako každý rok aj tentoraz sme sa s Ďurim dohodli na mini pretekoch v prívlači. Ako vhodný revír sme si vytipovali našu rieku Revúcu, ktorá je vhodná na tento pretek, lebo sa tam nachádza dostatok pstruhov a lipňov negigantických rozmerov.  Pretek sme si naplánovali na koniec augusta. Rozdelili sme si ho dotroch kôl.  Stretli sme sa pri moste v časti pri obci Biely Potok. Ja tento most volám Lutyho. 

Obrázok

Silóny nachystané od 0,8 po 0,14 (veď čo ak sa ukáže nejaký väčšejší). Mini rotačky, wobleríky a Berkley nymfy nachystané. Každý mal pripravené aj niečo špeciálne, ale na obligátnu otázku " A čo ideš dať ? " mal každý nachystanú tú správnu odpoveď : " Na twister resp. na zelený hrach :) . Začali sme chytať nad spomínaným mostom, v čistej priezračnej vode, v prúdikoch ale aj v menšej jamke. Ja som začal s preťaženou rotačkou a Ďuri dal mini wobleríka Doradko vo farbe pstruha potočného. Zábery nenechali na seba dlho čakať a asi po dvoch hodoch sa Juraj pasoval s pekným potočiakom cca. 25 cm. Padol!! Uff ale som si vydýchol. Hneď ako sa mu vypol, sa mi podarilo zdolať potočiačika a trochu dlhšieho ako rotačka. 

Obrázok

Vyhrávam 1:0 , len do kedy... A presne tak aj bolo. Za chvílku bolo 3:1 pre Ďuriho. Keď viedol o dva body tak som skúsil prehádzať plytčinku s menším prúdikom. Hádzal som proti prúdeniu vody a výsledok sa dostavil. Podarilo sa mi zdolať dva navlas rovnaké lipníky. 

Obrázok

Neboli veľké cca. 20 cm ale zdalať ich na prívlač bolo niečo výnimočné. Tým sa mi podarilo zrovnať skóre na tri ku trom. A lov mohol pokračovať. Keďže nad mostom sme mali stále zábery, ale rybky sa nám z háčikov bez protihrotov dosť často vypínali museli sme zmeniť taktiku. Nasadili sme najmenšie rotačky, ktoré sme mali vo svojom vercajchu a pokúšali sme sa okabátiť ďalších rybých rytierov. Zanedlho Ďurimu skočil pekný pstruh dúhový, ktorého s profesionalitou prvoligového pretekára aj zdolal a mohol si zapísať ďalší bodík k dobru. Ja som zakontroval opäť jedným lipníkom.  Zatiaľ bolo 4:4. Presunuli sme sa pod most, kde si Juraj vytvoril menší náskok, keď okabátil dva lipne a dva potočiaky. Pod mostom sa mi moc nedarilo, tak som sa posunul o pár metrov niššie a tam som ich " načesal" . Všetko potočiačiky od 20 do 25 cm. 

Obrázok

Chytil som ich 6 a tým som Juraja v prvom mini kole zdolal 10 ku ôsmim... Hurá. Vyhrávam 1:0.... Po malej pauzičke sme zišli trošku niššie ku spadnutým stromom a mohlo začať 2 mini kolo. Ďuri začal famózne a hneď si spravil náskok o tri ryby. Úsek sme prešli dosť dlhý, ale rybky nám brali len sporadicky. Najsamlepšia sa osvedčila rotačka domácej výroby Made In Juraj Líška. Pri jednej jamke pod kríkom som mal krásny záber no ryba sa mi vypla. Ako sa to má robiť mi ukázal Ďuri, keď sa mu podarilo zdolať cca 35 cm pstruha dúhového. 

Obrázok

Inak stav v druhom mini kole bol 6:3 pre Juraja. Tá rotačka, ktorá okabátila dúhového krásavca, ostala na kríčku a ako to už býva, pri vyslobodzovaní sa odtrhla a člup do vody. A bolo po rotačke. No ale s tým treba počítať... Suma sumárum druhé kolo vyhral Juraj. Keďže sa už zvečerievalo rozhodli sme sa pre zrýchlené 3 mini kolo na úseku pri Vápenke. Úsek bol dlhý asi 50 metrov. Mne sa tam nejak nedarilo a vytiahol som len 5 rýb. Juraj chytil 11. 

Obrázok

A tým je povedané alebo napísané všetko. Tretie mimi kolo som prehral na celej čiare a tým aj celkové preteky 2:1. A čo dodať na záver? Všade počúvam od ružomberských rybárov, že v našich revíroch ryby niet!!  Posúďte sami či je to tak. Podarilo sa nám chytiť lipne, pstruhy potočné , pstruhy dúhové nie veľkých rozmerov, ale v dostatočnom množstve a na krátkom úseku.                                                                                                                        Petrov Zdar

                                                                                                                                 Za CST BLUMO