Choď na obsah Choď na menu
 


Rybársky víkend

4. 4. 2010

RYBÁRSKY VÍKEND  PIEŠŤANY- NITRA

 

 

Keďže návšteva rybárskej výstavy v Brne nám tento rok nevyšla, povedali sme si, že skúsime pozrieť ako zorganizovali 1. ročník výstavy v Nitre. A keď už budeme v tých končinách, skočíme do Piešťan na duhákodróm Striebornica. Pre tích ktorí ju nepoznajú predstavím že je asi dvakrát tak veľká nádrž ako Hrabovo, plytšia a umiestnená v mini kotlinke medzi poliami a chatovou oblasťou. Názov dostala podľa pritekajúceho potoka v ktorom sa našlo veľa strieborných šupiniek. Je to súkromný revír a tak je tam rybárska sezóna non-stop. Žijú tu kapre, zubáče a hlavne duháky na ktoré tu býva každoročne nejaká súťaž. V piatok ráno sme s Monikou vyrazili na víkendový výlet  smer Piešťany. V meste sme samozrejme neobišli dve veľké rybárske predajne- Radical fishing, ktorá je zameraná pre kaprárov a Slávia Centrum v ktorej je pre všetkých všetko. A potom okolo obeda hor sa na lov. Ryby sa ukazovali a tak som od auta k vode utekal. Slnečné počasie síce miestami znepríjemňoval silný vietor, ale aj tak som to rozbalil muškárkou. Čerstvo naviazané okaté boobyny  ale ryby nezlákali.

Obrázok


     Keď sa už nedalo pre vietor dobre hádzať, skúsil som vláčiť. Najprv rotačky, woblery a potom gumky. Na žltú nymfičku som mal záber, teda tak to aspoň vyzeralo. Postupne sme obišli celý breh, no žiadny duhák

Obrázok

Ani z tých zopár rybárov čo tu bolo, nik nič neťahal. V plytčine som zasa zaregistroval drmnutie, ale ani tento záber som nepremenil. Jediné čo som chytil na plandavku, bolo klbko žiab, ktoré sa tu honili. Našťastie som mal háky bez protihrotov takže sa vyháčkovali samé. Ukazovali sa tu aj pekné kapríky a duháky. Tie verím, budú pri chuti za tri týždne, keď tu máme preteky. Potom nás už „spolujazdec“ Tom Tom pekne navigoval hodinovou jazdou k Monikinej rodine do Nitry. Hoci sme boli uťahaní z celého dňa, nevedeli sme sa dočkať rána aby sme popozerali čo nové ponúka toto mesto.

Doobedie sme teda pobehali mesto a poobede sme už navštívili výstavisko kde popri rybárskej výstave bola aj celoštátna výstava psov.

Obrázok

No a samotná výstava? Bol to prvý a myslím, že aj posledný ročník. Kto bol v Brne, ten vie čo je to výstava. Určite to nie je týchto asi 10 stánkov vrátane army shopu a prezentácie strednej rybárskej školy. Aj IvanTuli Vojtek, čo moderoval hádzanie do terčov, vyzeral že by to najradšej zabalil. 

Obrázok

Obehol som to raz-dva, prezistil ponuku tovaru a ceny

Obrázok

Prívlačiarske novinky „veškeré žádné“ . Obchodníci vsadili na istotu-kaprárčinu

Obrázok

Ceny bez výstavných zliav taktiež nepredpokladali že tu „pustím perie“. Ale čo to som pokúpil. Oslovil ma jeden prútik na ultraľahkú prívlač (už ani neviem koľko ich mám). Po váhaní ho beriem, veď od Sert-u mám zatiaľ iba čiapku. Zo známych značiek  Rapala, Salmo a Dorado žiadne novinky a cenovo ich náš Fishmo schová do rukáva. Plastovým woblerom moc neholdujem ale zobral som vyskúšať austrálsky River 2 Sea, japonského červa na pstruhy a 16 cm gumové ančovičky od Storma na hlavátku. A ešte dva slovenské Kovmastre. Snáď už lopatky na nich držia lepšie
.

Obrázok

Z kapráriny som si vzal vrtáčik, nejaké plaváčiky a môjmu hostiteľovi 2 kg sáčok halibut peliet, lebo tie že sú tu v Nitre úspešné.

Vonku pri pavilóne sa už čapovalo pivo. Tu sme akurát zastihli koniec výstavy psov, tak som aspoň niektorých fešákov odfotil

Obrázok

Z výstaviska sme šli pešo po nábreží rieky Nitry a parčíku kde údajne dostala nakladačku Hedviga M. Rieka je tu taká vláčna, pomaly tečúca, zradná a bahenná. 

Obrázok

Ale jeden pekný jalec sa pod pilierom mosta ukázal. Cestou som dostal inštruktáž kde, kedy a aké ryby lovievajú, lebo Jojo (Monikin strýko), tu dosť často chodieva chytať. Ale jeho dravce moc neinteresujú, on je taký pleskáčo-mreno-sumco-jalco-kapro-karasový červár plavačkár. Zvyšok dňa som dostával záhradkársku lekciu o pestovaní viniča, fantastických miestach na rybačku v okolí Nitry a o jeho práci v kafilérii.

V nedeľu bol čas nášho odchodu. Nechceli sme trafiť hlavnú vlnu vracajúcich sa áut z víkendu a tak hneď po obede sme vyrazili domov.

 

                                                          Za CST Jurášek