Choď na obsah Choď na menu
 


Apríl 2010

4. 4. 2010

„Rybár si potichúčky čupol, špičku jeho stradivárky preplietol pomedzi konáriky vŕby, z ktorej z protiľahlého ešte viac zarasteného brehu zasahovali až k nemu a svojimi rozvetvenými konármi robili doslova pavučinu nad jeho kráľovstvom. V duchu si myslel či v tej v tôni nie sú zaplavené konáre a v ušiach mu zneli slová kamaráta, ktorý mu pripomínal, že má naňho len jednu šancu – len jeden pokus. Nervozitu sa snažil potlačiť, no trasúce sa ruky a zvláštny pocit v bruchu sa len tak zakryť nedali. V ústach cítil tú chuť becherovky, ktorou ho ponúkol kamarát ktorý sa vybral začať nižšie. Pohľad na hodinky - je minúta po šiestej, tá húština ho zdržala. Voblerík sa hompáľa, hroty háčikov mu dopichali brušká prstov od neustáleho skúšania. Hlboký nádych, pohľad okolo, skúška nastavenej brzdy - a ideme na to...“

Obrázok

 

Takto vyzerá začiatok pstruhovej sezóny jedného z nás z tímu CST. Možno ste sa v ňom spoznali. Nie je nezvyčajné, že už niekoľko dní   pred začiatkom sezóny sa mi sníva o pstruhoch, ako chytám, hádžem, už vidím nádherné potočiaky v košíku. To je to správne naštartovanie sa. V tomto dni sa nám preverí aj údržba vykonaná na našom náčiní. Len správne premazaný naviják sa nám odmení spievajúcou brzdou, ošetrený prúd krásnou akciou, nový silón presnými hodmi. Najkrajšou odmenou, ale bude prvý záber a prvý tohtoročný pstruh.

Obrázok

Či to bude šesťdesiatnik alebo tridsiatnik, radosť bude určite rovnaká. Na ten náš deň sa všetci tešíme, nezabudnime sa vhodne obliecť, nepodceňujme to, že je už apríl a je teplo. Rána sú studené a zo sopľom po zem, sa zle chytá. Človek sa nesústredí a je nervózny. Pamätám si raz, že na 16. apríla napadol sneh a palce na rybačke poriadne oziabali. Každý máme tie osvedčené nástrahy, ktorými začneme. Je úplne normálne, že z toho roztrženia po niekoľkých neúspešných hodoch vymeníme nástrahu. Počet pstruhov nebýva závislí od intenzity menenia nástrah. Či už dáte vobleríka, rotačku, smáčka alebo pierko, dbajte na pevné háčiky. Na začiatku sezóny býva po jamách veľa pekných pstruhov, ktoré čakajú len na chybu rybára, aby sa do nej a ešte opatrnejšie vrátili.

Obrázok

Postupne ako sa bude otepľovať, vymieňam na väčších vobleroch háčiky za jemnejšie. Môže ešte ísť v potokoch väčšia a kalnejšia voda. Netreba podceňovať vhodné maskovacie oblečenia lebo za vegetáciu sa ešte nedá skryť. Takže naškrobenú bielu košeľu CST ešte nechajme doma. Tú si oblečieme na inú príležitosť, trebárs aj na Čutkovského Salmonida alebo na Casanove pevné tágo.

 

Na záver   vám želám úspešný 16. apríl odštartovaný nádherným pstruhom.  

 

Za CST Palino