Choď na obsah Choď na menu
 


Apríl 2011

12. 4. 2011

Aprílový mesačník

 

Tak páni a dámy. Máme to tu. Nie a nie sa dočkať na tento deň, ktorým je pre nás rybárov 16. apríl. Pre niekoho je tento deň výnimočný pre druhého modlou a pre tretieho je to úplne obyčajný deň. Určite každý z nás pozná ten pocit, keď ráno príde k vode celý sa roztrasie a čaká na prvý záber. Niekedy to bolo ale bylinku inakšie ako teraz. Väčšinou bol pri vode kľud, pokoj a aj  tých rybárov bolo pomenej. V dnešnej dobe stresu a paniky je všetko uponáhľané. 

Obrázok

A aj pri vode to tak teraz vyzerá. Veď len sa kuknite na náš pstruhový váh. Prídete ráno k vode a zistíte, že všetky niečím výnimočné fleky sú obsadené. Radím Vám chvíľku počkať a sami uvidíte čo sa bude diať. Ja sám prvé dni nerád nechytám a snažím sa len chodiť popri vode či už ako rybárska stráž alebo len tak. A to čo sa tam deje je niečo neuveriteľné a keby si to človek natáčal tak by ste videli čo sa to tam vlastne je. Stretnete tam rôznych rybárov. Niektorí oblečený ako z Burdy, druhý otrhanci a tretí tak akurát. Čo sa týka nástrah tak v prvé dni je to rôzne. Napúšťané brojlere - dúhovce sa chytajú hádam na všetko. Každý si príde na svoje. Aj rybári pečienkári aj rybári púšťači. Jedni skúšajú voblere hlavne biele, iní rotačky, pierka, rybky  a nezaostávajú ani muškári a drievkári. Pečienkára spoznáte pri vode takmer okamžite. Po zaseknutí ryby aj nemierovej sa mu z očí stanú pekáče, a začína sa triasť. Po zdolaní ryby kukne smerom doľava a doprava, veď roky keď to má tak naučené poznať. Rybe švacne najlepšie kameňom alebo skrúti krk o 180 stupňov. Zabalí do igelitky a rýchlo, rýchlo nahadzuje veď ich predsa našiel. Po 4 kuse o priemernej dĺžke 26 cm sa presunie na iný úsek najlepšie na taký, kde tiež napúšťali a pokračuje vo svojom vysnenom love. Veď zapísané má len tri pstruhy takže aj tak si môže ešte 3 zobrať. Veď na prvého mu 8 kúskov brojlera hádam stačí. A čo veď keď nezoberie on zoberú druhý a najlepšie je povedať ,že hádam to nenechám kormoránovi.

Obrázok

Rybári púšťači to je zasa iná sorta. Príde na miesto skoro ráno, doostrí háčiky skontroluje, či má zacviknuté protihroty a prehadzuje úseky meter po metri. Skúša rôzne nástrahy a keď mu niečo zaberie tak s citom pstrúžika zdolá a daruje mu slobodu. Občas si nejakého zoberie veď čerstvý pstruh je najlepší.

Obrázok

V tento mesiac nám ide do trenia hlavátka, podustva a lipeň. Hlavne v dolnej časti Revúcej pri v toku do Váhu  je to nádherné divadlo. Odporúčam ísť sa pozrieť. Okolo 20teho by to malo byť v plnom prúde. Treba dávať pozor na kvázi rybárov aby nechodili po neresisku a nepodsekávali ryby ako to stalo na Revúcej, kde boli iní hrdinovia a tešili sa s podseknutej hlavátky. Tú samozrejme nevytiahli a stalo sa aj, že pekná ryba chodila s voblerom v chrbte. CSTčkári pôjdu určite aj na menšie revíry ako je Teplianka, Ľupčianka a Korytnica.

Obrázok

Rýb je tam pomenej, ale je tam hlavne pokoj a kľud. Tam už moc dúhákov nenájdete, ale aj menšie potočiaky, ktoré vedia zabojovať o svoj život. Tu by som sa rád pozastavil a spomenul zarybňovanie. Len tak pre zaujímavosť kilo pstruha potočného stojí cca 9 Eur a kilo dúháka 3 eurá. Ja som sa rozhodol, že potočiakov viac ako 10 za celý rok nezoberiem. Treba si uvedomiť, že potočiak je pôvodný druh a dúhák nepôvodný. Treba si chrániť to čo je aj bolo pre naše vody špecifické. Veď za chvíľku sa nám môže stať, že tu budeme mať a sypať do vody len dúháky. Na Orave sa minulý rok zarybnilo 2000 kilami pstruha dúhového. U nás našťastie neboli len dúháky ale aj potočiaky, lipne, podustvy, kapre a hlavátky. Takže na záver by som Vám moji milí členovia Casanova Spinning Teamu chcel zaželať veľa krásnych a pokojných chvíľ v lone prekrásnej liptovskej prírody a nezabudnite ,že iba rybu, ktorú vrátiš vode môžeš chytiť ešte raz alebo vidieť ako urobí šťastným aj niekoho druhého.

Petrov Zdar priatelia!!!