Choď na obsah Choď na menu
 


Jún 2010

17. 6. 2010

Mesačník na Jún

 Čas lovu

Kaprové vody: 4.00 – 24.00 hod.

Pstruhové vody:           4.00 – 22.00 hod.

Lipňové vody:              4.00 – 22.00 hod.

 Jún je v plnom prúde a CST si určite príde na svoje, keďže ich hlavnou prioritou je lov na prívlač. Do uší sa mi dostalo, že jalce sú už natiahnuté v prítoku Sielničianky, tak by bolo najsamlepšejšie ísť ich niečim  podráždiť. Ja so Stankom mám s nimi výborné skúsenosti. Podarilo sa nám ich v roku 1996 pekne polapať. Jeden robil honca a druhý s podberákom čakal a lovil a lovil. A že ich bolo požehnane to Vám isto iste potvrdí aj Stankov apa Karol, ktorému skoro oči vypadli z jamôk keď sme tie jalce niesli vo vreci na švábku.

Obrázok

I keď vonku panuje v tomto mesiaci daždivé počasie členovia CST teamu si určite prídu na svoje pri love uhoriek. Ja aj z pár členmi sme boli na skusoch pri kostole a pri dechtoch a suma sumárum dve uhorky sa nechali oklamať. Nesmie sa to viacej šíriť, ale prezradím Vám základné veci resp. dva tipy ako pri love úhorov. Všetko je to zaručené a úspech je viac než istý!!!  Najprv vám prezradím tip od Juráška. Zoberiete 2 stredne veľké rosáky. Na obrí úhorí hák ich opatrne napichnete, potom si zoberiete doktorskú ihlu. Nasajate do nej kopu kopu nejakého smradlavého sajrajtu (Ultrabite) a celú ju tým naplníte. Záber čakajte o pol 12 v noci. Takže to bol prvý tip. Síce sa trochu ťapnete po vrecku ale úhor ako ruka stojí za to.

Obrázok

Druhý ale o to lacnejší spôsob ako chytiť uhorku je  nasledovný. Mám ho od oca od Arku, keďže majú malú Johanku... Inak gratko Viťúz. Spôsob spočíva v úplnom splynutí s prírodou, pri  ktorom nám pomôže hlavne šumivé seredské alebo zoborské.

Obrázok

Taktiež nesmieme zabudnúť na to hlavné a to je nástraha. Viťko má špeciálneho červa, ktorého treba riadne pretrepať aby zmodrel a úspech je zaručený. Samozrejme treba ho aj odfotiť!! (Pre nežnejšie polovičky teamu mám aj foto). Tento úhor taktiež berie o pol 12 v noci. A aby som nezabudol, dobre je ak ste na rybách sám a spíte tak tvrdo, že vás nepreberú ani padajúce flaše od piva. To by bolo k lovu úhorov. Ďalšia ryba, ktorú má určite každý v pláne túto rybársku sezónu chytiť je zubáč. K lovu zubáčom je potrebné povedať, že na Mare ich je stále spústa. Veď mám známeho, ktorému sa po tri noci podarilo zdolať a zobrať po 10 zubáčov. Inak sliepky zo zubáča utešené priberajú tak proti gustu žiaden dišputát. K lovu zubáčov je potrebné hlavne živej rybky.

Obrázok

Tie sa dajú utešene chytať na ďobky, ktoré Vám u debila predajú aj na kusy. Základom lovu je otočiť háčik protihrotmi do rybky aby nám náhodou nevytŕčali a aby sa nemohol zubáč pichnúť, veď čo ak nám tú rybku vypluje?? To by sme chceli? Tento spôsob mám taktiež od Viťka, ktorý ho propagoval na inkluzíve. Pri vylovovaní zubáča nepotrebujeme podberák. Veď dobrá rada stojí groš a tak vám poradím, že zubáča vyťahujeme len za silón. Pri love tohto dravca sa nám neraz podarí aj iný úlovok a to napr. kormoš alebo jalčisko ako ruka. Lišáčkovci nám to určite predvedú aj pri love zubáča na prívlač.

Obrázok

Veď prekabátiť zubaté potvory zo šmyklavých skál tiež nie je med lízať... A ako na šťuky? Jún je už teplý mesiac tak sa šťuky chodia vyhrievať do travín. Tam ich úspešne lovíme nadhánkou alebo na kačicu. Dajme si pozor lebo šťuka zvykne vyskakovať aby nám neskočila do úsmevu. Ako nástrahy sa mi veľmi dobre osvedčili hlavne rybky v dobe hájenia ako ploska pásavá a hrúz keslerov.  V júni úspešne lovíme aj kapre čo sa mi už podarilo tento rok aj zažiť. Potrebujeme hlavne veľa gúl najlepšie 500 kilov, repky 120 kilov a kapre budú šalieť, ale nie tam kde chytáte. .. 

Obrázok

Takže dobrá rada na koniec: Buďte vždy tam kde je ryba a verte potom nie je problém oklamať boleňa aj na ďobku... Petrov zdar

  Za CST Blumo