Choď na obsah Choď na menu
 


Mesačník Jún 2011

9. 6. 2011

Mesačník na Jún ´11

 

Tento mesiac sa nám začne to pravé orechové. Úderom polnoci z 15. na 16. môžeme prívlačovať až sčernieme. Doteraz sme síce mohli na pstruhových vodách, ale tam zubáčika neuvláčite. Ak sme si chceli zaprívlačovať na stojatej vode, museli sme sa vybrať do Národného parku Veľká Fatra, do doliny čutkovo, na rovnomennú nádrž. Naše tradičné preteky na nej – Čutkovský Salmonid - tentokrát vyšiel na 4. júna. Aj vďaka nemu je mesačník trošku posunutý. Chcel som v ňom napísať aj niečo z neho, ako sa nám vodilo, a tak v krátkosti. Tento rok som si to zobral pod taktovku ja, samozrejme nemôžem zabudnúť na Viťka a Stanka , ktorí mi pomohli. V predvečer som uvaril guláš aby sa vyhladnutý Cassanovci občerstvili, na jeho spláchnutie a dodržiavanie pitného režimu boli priprevené pivká chladiace sa v priehrade a litrovka hruškovice, ktorá ale dostala košom. Lubášek – usporiadateľ 2012 ju má odloženú u mňa aj s prelepenou etiketou aby sa mi v tom mojom preplnenom domácom bare nezamiešala. Pretože som bol usporiadateľ, podelím sa s vami aj o pár zaujímavých čísiel. Tento rok sa ulovilo 22 rýb, všetky boli pstruhy potočné, najviac sa ich ulovilo v poslednom kole a to rovných 10. V prvom 9 a v prostrednom najmenej, iba 3. Tu bodovali len  budúci víťaz Salmonida Jurášek a Stanko. V prvom kole som mal raketový štart, pstruha som chytil hneď na prvý hod, doslova na pár otočiek kľučkou. Po ňom nasledovali ešte 3 a tie mi zaistili víťaztvo v tomto kole. Lubášek v ňom chytil 3 a Jurášek 2 pstruhy. Ostatní mali kontakty, aj im popadali, tak isto aj mne. Blumo tam mal aj čereble - keby ich vytiahol, čo i len dve, bol by na tom rovnako ako ja lebo iná ryba ako pstruh sa hodnotila dvoma bodmi.

Obrázok

 Po krátkej prestávke nasledovalo kolo na hrádzi. Toto kolo som zluftoval, Jurášek zo Stankom ukázali svoje kvality a chytili Jurko 2 a Stanko 1 pstruha. Chytal som vedľa Stanka a on ho chytil verte-neverte na twistríka. Zelený nebol, ale keby som sa ho opýtal na farbu, určite by mi povedal, že na hráškovo zelený. Ja som sa trápil na prítoku, rybky som tam mal, ale no nie a nie ich chytiť. Kolo skončilo a nasledovala prestávka na obed. Bol som rád , že Vám guláš chutil. K víťaztvu mi žiaľ nepomohlo ani to preháňadlo čo som do neho pre vás dal .  Po predbežnom poradí som bol druhý, ak som chcel pomýšľať na prvú cenu, musel som prechytať Juráška. Zatiaľ na treťom bol Stanko s Lubáškom, Viťko a Blumo boli štvrtý. Toto posledné kolo som si vyberal štand ako prvý, dal som sa pod horičku do výseku, po pravej ruke som mal Stanka. Lubášek a Jurášek sa dali do rožku na plytčinu, čo sa ukázalo ako správna voľba. Tu si Jurko s dvoma pstruhmi vychytal konečné prvé miesto, Lubo druhé so štyrmi, ja som tu chytil tretie s jedným, tak isto po jednom pstruhovi chytil aj Blumo a Stanko. Všetkým nám aj ryby padli čo je škoda, lebo by to  bolo určite zaujímavé. Prvé miesto a to šikovný prívlačový navijáčik putoval k Juráškovi, na druhom mieste si filetovacím nožíkom Rapala môže vobleríky strúhať Lubo a ukladať ich do krabičky, ktorú som vyhral na treťom mieste. Potom bol Stanko , Blumo a Viťko. Všetci boli odmenení vobleríkmi salmo a dorádko. Počasie sa nám aj držalo, hoci na konci posledného kola nám aj spŕchlo, a hrmelo. Jurášek si zasluhuje naše uznanie, lebo sa kvôli zachytenému vobleríku aj vyzliekol a pobral do vody v snahe o jeho odchytenie. Jeho ružové nohy tesne po vyjdení z vody videla z hrádze aj Majka.

Táto prívlač na stojatej vode nás určite navnadila na Maru, na prívlač za úplnej tmy, keď nevidíte kam voblerík dopadol, a uši napínate, aby ste získali prehľad, kde čo čľuplo, kde nejaký zubáčik zalovil.

Obrázok

 Počas dňa sa dajú nachytať aj ostriežiky, určite však nie sú v hlbočinách ale na plytčinách kde sa výdatne kŕmia na tohoročnej mladi. Z člna je takáto rybačka nezabudnuteľná. Nesmieme zabúdať ani na pstruhy na Mare, na ne sa osvedčili veľké plandavky a hádzané na veľkú vzdialenosť. Samozrejme neodmietnu ani vobler, ale s ním tak ďaleko nenahodíte. Osobitnú kapitolu treba venovať boleňom. Sú roky kedy voda od nich vrie ale sú aj také, kedy ich bolo možno porátať na prstoch jednej ruky. Pamätajte – ak chcete boleňa chytiť, musíte byť o krok pred ním. Boleň je figliar, nedôverčivý  špekulant, ktorého ak chcete chytiť, musíte ho prekvapiť. Nesmiete mu dať šancu aby si prezrel vašu nástrahu. Dráždia ho lesklé farby, rýchlo meniace smer. Ak sa vám ho nepodarí chytiť na prívlač, nebojte sa, chytil som boleňa aj na ťažko , na rybku určenú zubáčovi. Mal 74 cm a skočil o 22:50  pri fučiacom vetre a vysokých vlnách. Na Váhu a Revúcej je prívlač pre fajnšmekrov, teraz zvykne ísť čistá voda a tie ryby ktoré ostali po aprílových nájazdoch sú už poriadne vyškolené. Zmútiť ich zvyknú len prudké búrky. Preto volíme aj tenšie silóny a jemnejšie udičky. Kto má chuť si ísť zamuškáriť, do poručujem podvečer, kedy sa rojí množstvo hmyzu, ktoré cez deň odpočíva pod listami a v tráve. Váh je teraz zarastený ako amazóňan, to preto lebo dlho ide malý a tak slnečné lúče rozbujali trávi rastúce v ňom. Kráčať po nich je ako kráčať doma po koberci, skaly pod nohami ani necítite. Začiatkom júla nás čakajú prvé druholigové preteky na Hornáde pri Košiciach. Myslím si, že Čutkovský Salmonid nás trochu zacvičil, lebo tam bude pstruhová riečka aj s výskytom jalca. Verím, že sa po nich nebudeme musieť hanbiť. Na záver vám všetkým želám kľudné ruky a správnu voľbu nástrahy pri prvých hodoch tohtoročnej Marskej prívlačovej sezóny.

Palino