Choď na obsah Choď na menu
 


Október 2010

10. 10. 2010

Takmer opäť po roku...

... sa Vám prihováram ja – najmladšia členka CST. Ale najmladšia, dúfam, neznamená aj najhoršia. Moja 50% úspešnosť, myslím si, nie je až taká zlá, na to že chytám len druhý rok (resp. druhé leto). Tento rok som si zo šiestich vychádzok na Maru doniesla 3 zubáčikov       od 52 do 66 cm. Oproti minulému roku je to 300% zlepšenie a tak sa už teším na budúcu sezónu. Snáď bude tento trend u mňa pokračovať. Aj keď by sa dalo celkom polemizovať o tom zlepšení, bo Stanko je asi viac (aspoň váhou) ako dva zubáče :-D. 

Obrázok

Vás, nesviatočných rybárov, chcem upozorniť na dátumy od 20. do 26. októbra, kedy oba moje zdroje predpokladajú najväčšiu aktivitu rýb, keďže 23-teho je spln. Vrele Vám odporúčam vybrať sa na pstruhové revíry, skúsiť lapnúť pstruhov potočných či jazerných, úhora alebo hlavátku. Tieto druhy sú síce hájené, ale je potrebné, aby sa aj členovia rybárskej stráže mohli opäť pochváliť nejakými „úlovkami“ v podobe „zhabaných“ papierov J. Ak im však takúto láskavosť nechcete spraviť, skúste to na vodách lipňových (od 5.00 do 21.00) alebo kaprových (od 4.00 do 24.00). Čaká nás podľa Iľka ešte babie leto a tak nejaký zubáčik, šťučka alebo ani iný dravec nie sú na zahodenie. Ale ak by ste mali plnú mrazničku, ku nám sa ich ešte zopár zmestí :-D. Nezabudnite však, že v nedeľu 31. októbra sa znovu vraciame na stredoeurópsky čas, čiže si hodinky o tretej ráno posunieme na druhú. Mohlo by sa totiž stať, že niektorí 100% piatkový testári, by mohli čakať len a len na to.

Keďže Ministerstvo ŽP SR vydalo výnimku, ktorá povoľuje plašenie a odstrel kormoránov veľkých v čase od 1. októbra 2010 do 31. marca 2011, máme 6 mesiacov na to, aby sme sa aspoň časti tejto čiernej hávede zbavili. Dúfam, že poľovné združenia nám budú v tomto nápomocné a pochvália sa aspoň takou úspešnosťou ako ja. Minulý rok sa ich odlovilo len 719 kusov, čo predstavovalo niečo okolo 10%, no aj tak ich nám tu zostalo skoro toľko ako cigáňov v Leviciach.

Obrázok

Na záver by som Vás chcela všetkých vyzvať, aby sme sa pokúsili získať nejakú dotáciu z Environmentálneho fondu. Žiadosti môžeme posielať do konca mesiaca, takže nám ešte pár dní zostáva. Každé euro je predsa dobré a možno vymyslieť nejakú akciu, pri ktorej by sme sa všetci stretli, zabavili a navyše aj obohatili naše krásne liptovské vody, by nebolo zlé.

Pipa