Choď na obsah Choď na menu
 


September 2010

2. 9. 2010

MESAČNÍK NA SEPTEMBER

 

Ten čas neuveriteľne rýchlo letí.

Skončilo leto, pominuli teplé letné noci strávené na zubáčoch, úhoroch. Veď ešte pred mesiacom sme sa kalužili na „ inkluzívnej“ rybačke. Ale pre nás, zanietencov, nastáva najkrajšia časť sezóny- jaseň. Voda už nie je na kúpanie a to je správny čas lovu dravcov.

         Hmlisté septembrové rána vyženú na lov ostrieže, ktoré sa my budeme snažiť okabátiť na gumy, pretože ako to vyzerá, dorástla tá generácia týchto dravčíkov, ktoré ešte gumy nekoštovali. Pred svitaním nás na mólach môžu prekvapiť zubáče. Ale neprekvapia, lebo my si na nich pripravíme veľké kopytá a štíhle wobleríky tak do 8 cm. A pomedzi nich, ešte za tmy svojou neopatrnosťou môže doplatiť aj dáky boleň.

Obrázok

„Když vyjelo slunce, pak přišel čas na štiku „ vraví sa v jednom rybárskom filme. Každý má svoju naj nástrahu, ale najsamúčinnejšie sú nahodené kačice s bielou rybkou. Ja osobne preferujem lov s ostriežikom, ten mi nepomotá zostavu. Ale takto som už nechytal ani nepamätám. Pstruhy sa najúčinnejšie chytali z loďky na trolling s plandavkou, alebo malou rapalkou. Ale určite pri kostolíku pôjdu aj z brehu. Úhore kto nechytil už nechytí, lebo už sú hájené. A tak si na ne musíte počkať až na rok.

A čo nedravé ryby? Stoporené špičky feedrových  prútov môžu ohnúť pleskáčice, plotice a kto bude mať šťastie, tomu aj kaprice. Možno už také akurátne- vianočné. Kto sa odhodlá loviť na ťažko musí mať veľa času. A ten asi nik z nás teraz nemá. Takisto s plávanou. Chcel by som sa vrátiť do čias, keď na plávanú sme ťahali okúne, len taký štabajz. Takisto na ťažko obrovské ostriežiská pribíjali policajty o palicu. No bohužiaľ to už asi nezažijeme, lebo aj azda jediná rybármi a stavebními developermi najmenej dotknutá zátoka Bobrovník sa čoskoro zmení na chatovú oblasť.

Obrázok

Čo sa týka pstruhových vôd, tu si ešte pôjdeme v kľude zachytať na Revúcu, pozrieť dákeho zabudnutého duháka a na Váhu na bieleho sticka možno skočí dáky ujdenec z Bešeňovej.. Potočniaky budú v trení, tak nám na ne treba dávať pozor.

„ To chce klid a nohy v teple paní Mu:llerová „ rozprával Švejk svojej domovnici. Vždy si na toto spomeniem keď prechladnutý a uzimený z rybačky sa vraciam do tepla. Veď neexistuje zlé počasie, len zle oblečení ľudia. Takže medzi povinnú výbavu si proti studeným jesenným dažďom pribaľte mokerec. Ale toto chladné počasie je ideálne na splnenie si povinnej zarybňovacej povinnosti CST. Tak, aby nikto potom nemusel byť za to sankcionovaný. Veď ide o to, aby Hrabovo a Čutkovo mali o nejakú- tú rybu viac.

Obrázok

V polovici mesiaca sa môžeme, kto chce, zúčastniť v Púchove pretekov v chytaní brojlerov. A popri tom si dať tréning na ligu, lebo ešte žijeme.A koniec septembra nás zastihne v bujarých oslavách predsedových menín a Haberovej tridsiatky

Ten čas neuveriteľne rýchlo letí...

                                                                              Za CST   Jurášek

 

Slovník cudzích slov:    Kačica     - plavák na šťuky

                                         Mokerec  - pršiplášť