Choď na obsah Choď na menu
 


HLAVÁTKA

26. 10. 2009
 
 
Ako na ŇU alebo pár tipov pred nadchádzajúcou sezónou.

Obrázok 

  Čoskoro sa začína lov hlavátky a preto som sa rozhodol prispieť niekoľkými vetami i skúsenosťami, ktoré mám z jej lovu. Poznáte ten pocit keď vám niekto známi alebo niekto z nás povie, že „ už je jedna von“ alebo už „ včera nad mostom skočila volákemu hosťovi a mala X – cm a X kg. „ No ide vás v duchu rozhodiť a potajme plánujete, že čím skôr pôjdete na ňu aj vy.   A keď si k tomu predstavíte, že tomu a tomu skočila na jalca alebo mrenku alebo na nejaký vobler alebo dvojku rotačku...

Obrázok

  Každý z nás už na hlavátke bol, hoci Peťka ešte len pôjde,   vie, že výstroj patrí neraz k rozhodujúcim faktorom. Tento rok už budem chytať na nový silón, ktorý som dostal od Jurka. Ten pôvodný, viac ako 8- ročný je stále pevný a   urobím z neho žinky na prádlo. Výde mi aj na balkón aj do kúpeľne. Na ten silón boli chytené štyri krásavice. Rok čo rok som ho obracal. Niekto kupuje silón nový každý rok, záleží to od uváženia,   všetko to záleží od značky a od toho ako často je pri vode a používa ho.   Naviják používam ten čo stále, nekúpil som si nový, nevýhodou môjho je, že nemá zarážku spätného chodu v každom mieste zastavenia, vypomstilo sa mi to raz keď som zachytil a snažil sa odchytiť. Naviják   mi išiel tak ľahko, že v momente keď som uvoľnil napnutie silónu gravitácia otočila kľučku a keď som znovu našponoval tých pár uvoľnených centimetrov stačilo na to aby rotor nabral takú silu, že mi strhol všetky zuby na zarážke. Našťastie som mal dva rovnaké a tak jeden už mám ako zdroj náhradných súčiastok. Už si na to dávam pozor. Navijak používam veľkosti 50.  Prút mám dvojdielny , je tam obsah aj uhlíkových vlákien, som s ním spokojný, aj keď mohol mať koncové očká trošku väčšie.   Galibu to robí keď mrzne. Mrznutiu očiek sa dá   predísť tým, že ho nakrémujeme, nielen koncové ale aj tri pod ním. Gramáž je do 250 gramov, niekto tvrdí, že je to moc tvrdý prút , ale väčšinou sú to takí rybári, ktorý asi ešte nevideli hlavátke do papule. Ja osobne by som si mäkší nedával. Iné je keď háčiky sú vyostrené, že sa ryba sama aj zasekne. Pri kúpených nástrahách na nich bývajú (nie vždy) háky hrubé, strieborné, sú síce ostré ale podľa mňa sú príliš hrubé a treba na to poriadny švih tvrdým prútom aby sa proti hrot dostal do tkaniva. Háčiky musia byť také ostré aby sa nezošmykli po kosti ale sa do nej zapichli.

Obrázok

 

No a teraz niečo o nástrahách. Keď hlavátka loví, skočí aj na poniklovaný obojok pre psa – takto to opísal Samo Ivaška v knihe  Hlavátke z roku asi 1953. Dobré sú jalce, dlho vydržia, okrem nich rád hádžem aj voblermi, rotačky nie sú moja parketa hoci ich mám vždy v krabičke. Keď prešívam jalca, na koniec mu dávam do papuľky kúsok olovka, zdá sa mi akoby potom mal lepší chod. Presvedčivejší.

 

Karabínky a obratlíky používame väčšie, výborné sú určené na splietané šnúry lebo sú omnoho menšie a v rovnakej nosnosti. Karabínky používam len s oblúčikom, nikdy hranaté. Nejako im nedôverujem pretože si myslím , že sa môžu otvoriť a ešte dlho nás môže mátať šplechot hlavátky na hladine ktorej sa podarilo otvoriť moju karabínku.

Obrázok

 

  Keď sa vyberiete už na ňu nachystaný, teplo sa oblečte. Ľubo to pekne napísal v mesačníku, že nič vám neznepríjemní rybačku tak, ako keď je vám zima. Radšej budem chytať rozopnutý a bez čiapky ako premýšľať či ísť pohádzať tam alebo tam alebo ísť domov lebo mi je strašná zima. Ako doplnky pri mrazoch sú výborné ručné zohrievače na báze parafínu. Jednoducho a rýchlo vám navrátia cit do skrehnutých palcov.   Dobré je aj pri mrazoch občas zakrútiť rukou v pleci, nahrnúť teplú krv do palcov. Výborne zohrieva aj rôzna ovocná pálenka, tá od Miňa Selešiho na nikdy nesklamala. Nezabudnite na podberák. Ja nosievam muškársky z alumíniovou obručou. Samozrejme že nebudem 20-kilovú hlavátku pchať doňho ale možnože by sa tam zmestila. Mám ho len kvôli povinnej výbave rybára.   Jurko má dobrý podberák, okrúhli a dostatočne veľký, že by sa tam kludne aj metrová krásavica zmestila. 78-centimetrovú podobral ním na výbornú. A ešte jedna k nej by sa zmestila čiže aj 156 centimetrová by sa vošla.

Obrázok

 

A kedy sa na ňu vybrať?    Tak otec mi hovoril, že vtedy keď sa mi najviac nechce. Aj záber čakajte vtedy, keď to najmenej budete čakať. Čo som si ja na hovorieval pri hádzaní, že teraz záber nečakám a v duchu veril, že práve teraz musí prísť. Bohužiaľ nič.

Obrázok

 

A čo robiť keď vám skočí? Tak v prvom rade si ukludnite kolená aby vás nestriasli do vody.   Je to poriadny ťah, to vám vravím, pomyslite na to, že tam máte veľkého pstruha a hlavátku si uvedomte až keď bude v bezpečí na brehu. To je pocit , potom keď si to uvedomíte ! ! !

Obrázok

 

Držím vám palce aby ste si tú svoju vysnívanú kráľovnú ulovili !

 

 

 
Pre CST Palino