Choď na obsah Choď na menu
 


Lejšovka

17. 7. 2012

 

Čerebľa pestrá

Čerebľa pestrá

Fínska Rapala ich označuje kódom MN a Poľské Salmo kódom farby M. O tom že táto rybka  je súčasťou podhorských riek a patrí do jedálnička pstruhov je všetkým jasné. 5 centimetrové Salmo M už trvalo sídli v mojej škatuľke nejaký ten čas a používam ho len na určitých miestach, kde je tok miernejší. Viac skúseností mám s jej severnejšou príbuznou. Rapala má túto farbu v ponuke zhruba od osemdesiatych rokoch, keď ako jedna z jej prvých nebola maľovaná resp. striekaná, ale bola potlačená. V samotnom sfarbení prevláda hnedo zelenkavé škvrnkovanie na žltkavom a ružovom podklade, jemnými čiernymi bodkami a bielym bruškom s ružovkastou kresbou žiabričiek.  Túto, vtedy novinku si kúpil otec na skúšku a ako vždy trafil do čierneho. Bol to 5 centimetrový plávajúci original floating.

2.jpg

5 centimetrová plácačka

Robil som mu doprovod pri jednej z jeho poobedných vychádzok na Revúcu. Už ani neviem, či som vtedy chytal, ale dal mi s touto svojou „ lejšovkou“ pohádzať. Stromy sa tu skláňajú ponad vodu a hneď môj prvý hod exportoval rapalku smerom do koruny stromov. V poslednej chvíli som ju prihamoval a v otcových vystrašených očiach zbadal úľavu. Tak som mu ju našťastie neodtrhol.

V predajniach som sa v dnešných časoch už s presne takouto, pôvodnou farbou nestretol. Hoci farebný kód sedí, aj na obrázkoch v katalógoch alebo internete je farba tá istá, v skutočnosti jej vždy niečo chýba, niečo nesedí. Najčastejšie býva dosť tmavá, že tie škvrnky sa strácajú a nevidno ich. Bodky samozrejme tiež. Alebo naopak, s hnedou farbou výrazne šetrili. Alebo namiesto žltkavého je podklad chrbátika biely. Tento handicap sa dá poriešiť tak, že wobíka stačí prelakovať najlepšie lodným lakom, ktorý má taký žltkavý odtieň. Naopak, stretol som sa s verziou (5 cm), ktorá mala na brušku sýte krvavočervené náznaky plutvičiek. Bola predávaná dokonca ako druhá trieda a vďaka nej si bratm Peter pripísal na konto krásneho, takmer 70 centimetrového obecniaka. Ako to už býva, najlepšie nástrahy potom namiesto v sieni slávy skončia ako obeť odtrhnuté na dne rieky.

3.jpg

Trojcentimetrovky: hore nepoškvrnená, dole stará matadorka s reparovanou lopatkou

 

Bolo to ešte v tom období, keď farba bola ešte ako horúca novinka. Starší brácho si kúpil na odporúčanie otca túto 5 centimetrovú „plácačku na pstruhy“ S kámošom im vtedy moc nešlo. Po letných dažďoch išla voda trošku vyššia a oni došli ku hrádzičke z kamenia, ktorú si postavili deti na kúpanie. Hĺbka tam mohla byť teraz s prehľadom aj vyše pása. Na začiatku vzdutia vody nechal rapalku pekne splaviť popri brehu až ku koreňom podomletej vŕby. Preklopil navijak, došpanoval silon a nechal sa voblerík zanoriť sa do hĺbky. Do hĺbky, kde kráľ tône číhal na svoju korisť. Ten sa nedal dlho núkať a nasledoval okamžitý záber. Obrovský potočiak si s mladým rybárom robil čo chcel. Lietal po tôni hore- dole a keď  ho to po chvíli prestalo baviť, zamieril si to presne tam, odkiaľ vyšiel. Medzi svoje korene.  A tam tenký vlasec odtrhol.

4.jpg

Kolekcia MN

 

Ja som svoju „päťku“ nikdy nemal. Kúpil som si potáplivú trojku, ktorú používam najčastejšie v lete v plytkých prúdikoch dodnes. Nevýhoda je snáď tá, že z pôvodných malých háčikov sa ryby často vypínali a keď som ich vymenil za väčšie, tie sa navzájom prehadzovali. Mám síce aj jej plávajúcu verziu, ale tá je dosť ľahká a nedá sa s ňou tak ďaleko nahadzovať.

5.jpg

Hore "záverová" , pod ňou stará potáplivá sedmička

 

Potom ešte z tej original farby mám countdowna sedmičku a táto je vynikajúca na priehradu na pstruhy ale dostal som na ňu už aj nejakú- tú šťuku. Novšej, tmavej plávajúcej sedmičke som žltou fixkou dofarbil bruško a nazval ju Záverová rapalka. Prečo tak? Na Váhu,  keď som nič nešiel chytiť a už  som lov pomaly končil, nasadzoval som túto rapalku. A tak mi ona na záver lovu často priniesla úlovok. Odvtedy je teda Záverová.

6.jpg

2 x Salmo minnow a 2 x Dorado stick

Veľmi pekne a zaujímavo túto rybku volajú rybári z Púchova- neresnička. Určite sa nájde niekto, kto mi bude oponovať, že to predsa nie je napodobenina čereble, ale skôr sa to podobá na hrebenačku. Možno. Je to vec pohľadu. Preto ju ja a fajnšmekri z môjho okolia voláme len jednoducho- lejšovka.

                                                                    Pre CST JURÁŠEK