Choď na obsah Choď na menu
 


Na pstruhy s prívlačkou

4. 4. 2010

16. apríl je deň kedy väčšina rybárov opráši svoje náčinie a začína svoj rybársky rok. Áno je to čas, kedy sa otvoria pstruhové revíry a začne sa s lovom pstruhov a iných  druhov  rýb, ktoré nie sú chránené. Jarné vody pstruhových tokov sú ešte pridvihnuté a voda v nich nie je  krištáľovo číra. Sneh na okolitých kopcoch sa ešte belie a nie je ešte úplne rozpustený. Voda býva snehová. Každý pstruhár je už netrpezlivý a nevie sa dočkať, kedy navštívi svoj obľúbený revír. U nás na Liptove v ružomberskom okrese býva najväčší nátresk na našich najznámejších pstruhových revíroch a to na Váhu a na Revúcej. Na začiatku skončia na nástrahách rybárskych borcov hlavne čerstvo napustené ryby, ktoré nepoznajú žiadne umelé nástrahy a nikdy neboli pichnuté žiadnym háčikom. Niektorí rybári svoj lov začnú a aj skončia do piatich minút. Chytia štyri pstruhy a hybaj domov, alebo do pohostinstva a tam hádžu do záverečnej. Ale sezóna je otvorená a to je hlavné. Iní zasa chytajú a púšťajú. Domov prídu príjemne unavení a bohatší o kopec zážitkov.

Kde hľadať bodkáče a dúhovce?  Čo sa týka pstruha dúhového čerstvo napusteného obľubuje hlavne menej prúdivejšie časti, kde nemusí vynakladať svoju energiu na boj s prúdom.  Nájdeme ho hlavne v jamách a v častiach toku, kde je voda pomalejšia s možnosťou úkrytov, pod konármi stromov a pri rôznych prekážkach ako i za rôznymi balvanmi. Pstruh potočný má rád dobre okysličenú vodu, ktorá je základnou podmienkou pre jeho život. Má rád prúdivejší tok rieky ako pstruh dúhový. Taktiež ho hľadáme pri rôznych prekážkach ako i v jamách, kde nájdeme aj väčšie jedince starších prešpekulovaných pstruhov.

Obrázok

Aké náradie na lov pstruhov použiť? Čo sa týka prívlačových prútov je teraz veľký výber od rôznych výrobcov a značiek. Ja používam na ružomberský Váh prút Mikado o dĺžke 2,4 metra a gramáž do 30 gramov. Pri rieke Revúca používam prút kratší do 2 metrov s porovnateľnou gramážou. Lepšie sa s ním nahadzuje pod konáre stromov a aj do miest za rôzne prekážky. Niekedy sa treba za rybami predierať cez konáre a kríky a vtedy je kratší prút výhodou. Čo sa týka silónu resp. šnúry je to rôzne v závislosti od typu nástrahy a typu revíru v ktorom chytáme. Ja na začiatku používam hrubšie vlasce od 0,16 mm do 0,20 mm. Neskôr jemnejšie okolo 0,13 mm a to pri love na smáčky a nymfy. S jemnejším vlascom si viac vychutnáme súboj s rybou a aj ďalej nahodíme. Ale pozor na zarastenejšie úseky rieky kde pre tenší vlasec môžeme prísť o peknú rybu. Zo šnúr mám najradšej Firelineku od 0,06 mm a viac. Navijaky veľkosti 20 a 30. Hlavne aby boli spoľahlivé.

Rotačky a voblery. Z rotačiek sa mi najviac osvedčili rotačky od firmy Mepps. Typy ako Black Fury (žlto – čierna, červeno – čierna), Aglia (strieborná, zlatá, medená), alebo vŕbový lístok sú tie pravé orechové. Zo začiatku sa nemusíme báť ani  krikľavejšej farby ako červená, oranžová  a zelená. Pstruhy na ne reagujú celkom dobre hlavne z rána a v prikalenejšej vode. Veľkosti používam 1,2,3 a časom zmenšujem až po dvojnulku. Pohyb týmto nástrahám dávame dráždivejší. Nástrahu ťaháme rýchlo a niekedy trhane. Napúšťané dúháky budú agresívne atakovať našu nástrahu. Po určitom čase pohyb spomalíme, alebo rotačku necháme stáť v prúde. Môžeme aj pomaly popúšťať dolu prúdom. Snažíme sa miesta, kde lovíme prehádzať vejárovite a rotačky môžeme meniť, čo z vlastnej skúsenosti odporúčam.  

Obrázok

Voblere na pstruhy mám rozličných typov. Ja používam hlavne voblere Rapala, Dorado a Salmo. Najčastejšie vo farbách pstruha  potočného, čiže TR a FTR. Veľkosti volím cca. 5 cm a viac. Do plytších vôd plávajúce – floating a do hlbších vôd potápavé – sinking. Môžu byť jednodielne a dvojdielne. Na preškolenejšie potočáky časom po prvotnom nápore rybárov používam mini vobleríky Dorado Magic alebo Salmo Hornet.

Obrázok

Taktiež sú dobré voblere vo farbe pstruha dúhového, čiže RT, PTR. Čo sa týka pohybu voblerov snažím sa im dávať pohyb mŕtvej rybky alebo rybky zranenej. Jemne potrhávam, rýchlejšie alebo pomalšie navíjam. Snažím sa ich viesť popod breh, krajom prúdu alebo popri prekážkach.

Obrázok

Medzi farby voblerov, ktoré sú pre začiatok sezóny pre mňa nepostrádateľné patria, ešte farby ako sú
plotica, jalec, hrúz, belica a čerebľa. Veľkosti týchto voblerov používam od 3 do 7 cm. Medzi moje najúspešnejšie zaraďujem 5 cm potápavú plotičku s oranžovým bruškom. Zaujímavosťou je, že najviac záberov mávam vtedy, keď tohto vobleríka ťahám s prúdom.

Obrázok

A akého vobleríka použiť do prikalenej vody?  Najlepšie sa mi osvedčili farby ako RH, BP, GFR, GT a FTčko. Farba ako oranžová resp. červená, alebo zlatá je v prikalenej vode dobre viditeľná a dráždi, či už svojim sfarbením alebo pohybom, ktorým oživujeme voblera.

Obrázok

A čo tak použiť tradičnú farbu, sfarbenie
hlaváča alebo čereble. Pre pstruhy u nás je to najčastejšia potrava. A kto pozná stanovištia pstruhov dokáže okabátiť aj staršieho jedinca. Veď hlaváčovi alebo čerebličke ktorý pstrúžik odolá?

Obrázok

Umelé nástrahy používam najčastejšie smáčky a nymfy. Začínam krikľavejšími farbami a končím farbami prírodnými. Netreba zabúdať, že dúháky sú odchované v menších nádržiach, kde sú kŕmené granulami, čiže niekedy zoberú našu nástrahu hneď po dopade na hladinu. Tento spôsob sa nazýva lov na dopad. Silóny používam tenšie a aj druh prúta volím s menšou gramážou. Snažím sa vždy udržiavať kontakt s nástrahou. Hlavičky volíme rôznej gramáže. Ja najčastejšie používam 3 a viac  gramové jigové hlavičky. Nástrahu nadvihujem aby po dne skákala. Občas ju zastavím a potom ju dám opäť do pohybu. Niekedy pstruh zvykne nymfu alebo smáčika zobrať aj vtedy, keď leží bez pohybu na dne. Preto musíme mať stále kontakt s nástrahou.

Obrázok

Na záver všetkým pstruhárom a vyznávačom CST cechu prajem úspešný lov a želám veľa krásnych zážitkov prežitých v lone prírody.

Za CST Blumo